• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Snurken en slaapapneu ?

Wat is snurken ?

Snurken is vooral storend en bezorgt uw partner slapeloze nachten. Het geluid onstaat door trillingen van de slijmvliezen in de keelholte. Maar snurken kan ook het eerste symptoom zijn van het Slaapaneu Syndroom.  Ongeveer 30% van de bevolking snurkt, dit komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste mensen snurken in rugligging. 

 

Wat is Slaapapneu Syndroom?

Een Slaapapneu wil letterlijk zeggen : ademhalingstilstand tijdens het slapen. Er is sprake van een syndroom of aandoening als deze slaapapneu’s vaak en lang voorkomen, dit wil zeggen dat er per uur meer dan 5 ademstilstanden zijn die langer dan 10 seconden duren. De apneu’s kunnen worden veroorzaakt door een vernauwing tot volledige obstructie van de luchtwegen.  Men spreekt dan van een Obstructief SlaapApneu Syndroom of OSAS.  

Bij ruim 10% van de volwassen bevolking komt het Slaapapneu Syndroom voor, meer bij mannen dan bij vrouwen en het risico neemt toe met de leeftijd, de zwaarlijvigheid en alcoholgebruik ‘s avonds.

Om het Slaapapneu Syndroom vast te stellen kan een slaaponderzoek of polysomnografie verricht worden. De ernst van OSAS wordt uitgedrukt door middel van een AHI index (Apneu Hypopneu Index).

  • Lichte OSAS = 5 < AHI < 15 per uur
  • Milde OSAS = 15 < AHI < 30
  • Ernstige OSAS = AHI > 30

Test uw Risico op Slaapneu nu of download de NoSAS score Apps (Google Play and App Store).  Test ontwikkeld door CHUV de Lausanne.  www.lausanne-nosas-score.com

Door het RIZIV erkende slaapcentra in België

 

Wat zijn de symptomen ?

Vaak is het de partner die opmerkt dat er tijdens het slapen wordt gestopt met ademen. 
Verder vertoont de patiënt overdag overdreven slaperigheid bijv. tijdens het lezen, achter het stuur, enz.  Ook concentratiestoornissen, geheugenproblemen, prikkelbaarheid en erectiestoornissen kunnen voorkomen.  Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen door een tekort aan zuurstof in uw bloed kunnen hier ook het gevolg van zijn.  OSAS therapie verkleint het risico op al die aandoeningen.  De klachten zullen op korte termijn verminderen of geheel verdwijnen.  

 

Wat zijn de meeste voorgestelde behandelingen van het Slaapapneu Syndroom ?

Lichte tot milde OSAS : Mondapparaatje, beugel, MRA

Milde tot ernstige OSAS : CPAP, auto-CPAP, BIPAP

 

MRA mondbeugels

MRA staat voor Mandibulair Repositie Apparaat.  Het is een mondbeugel die ofwel voor de patiënt op maat wordt gemaakt ofwel thermo vervormbaar is.  Deze beugel houdt de onderkaak naar voor, waardoor de keelholte gedurende de nacht openblijft.

 

CPAP – AutoCPAP – BIPAP

De CPAP/BIPAP is een turbine die een continu luchtstroom produceert. De luchtstroom ter hoogte van de keelholte zorgt voor een positieve druk of overdruk, waardoor de keelholte en de luchtwegen worden opengehouden. Het CPAP/BIPAP toestel is via een luchtslang verbonden aan een masker.

Anti-snurk hoofdkussen

Een anti-snurk hoofdkussen verhindert de patiënt om op zijn rug te liggen. 

 

Download info therapie