• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Lichttherapie tegen seizoensdepressie, slaapstoornis, jetlag (1)

LICHTTHERAPIE

De oorsprong van lichttherapie vinden we terug aan het einde van de twintigste eeuw. De voordelen en principes van lichttherapie zijn aangetoond door een groot aantal 

 • De oorsprong van lichttherapie
 • De principes en gezondheidsvoordelen
 • Contra-indicatie en bijwerkingen van lichttherapie
 • Wat is het verschil tussen lichttherapie en vitamine D

DEFINITIE 

Lichttherapie bestaat uit het blootstellen van de ogen aan een kunstlichtbron die een specifiek spectrum en intensiteit heeft. Lichttherapie heeft gezondheidsvoordelen.

Chronobiologie

Chronobiologie is een tak van de biologie en het richt zich op de circadiaanse ritmes van ons lichaam die gedurende 24 uur fluctueren. Net zoals lichttherapie  speelt dit een zeer belangrijke rol bij het juist afstellen van onze biologische klok. Het werkt op verschillende manieren om onze lichamen te regelen.

 • Ontdek hoe circadiane ritmes werken
 • Licht: essentieel voor het lichaam
 • Ontdek hoe licht werkt in het lichaam

De principes en gezondheidsvoordelen

Lichttherapie, ook wel fototherapie of luxtherapie genoemd, betekent letterlijk behandeling door licht. We onderscheiden twee soorten lichttherapie: licht dat door de huid dringt (door middel van ultraviolette of infraroodstralen) en die door de ogen werkt. Wij richten ons op die laatste vorm.

Lichttherapie gebruikt de therapeutische eigenschappen van licht (zie de pagina over de rol van licht) en wordt ingezet wanneer het niet mogelijk is om natuurlijk licht waar te nemen, of het nu door een werkschema is of omdat de persoon op een plek woont waar het licht zeldzaam is in de winter. Kunstlicht zorgt voor een lichtspectrum dat zeer dicht bij die van zonlicht staat, maar is volledig ontdaan van ultraviolet- en infraroodstralen omwille van veiligheidsredenen.

Concreet betekent lichttherapie dat de ogen worden blootgesteld aan een lichtbron die een bepaald spectrum en intensiteit heeft, en dat gedurende een bepaalde tijdsduur. Deze lichtbron is over het algemeen een lichttherapielamp. Die lamp is er in alle maten (van een muurpaneel tot een eenvoudig lampje) en in alle vormen (van een statische lamp naar een bril).

Lichttherapie valt onder de categorie milde en niet-invasieve medicijnen. Het wordt zelden afgeraden. Er zijn enkele gevallen waarbij een behandeling met lichttherapie een medische opinie vereist. Hier zijn ze:

Retinale schade

- Retinopathie
- Retinitis pigmentosa
- Diabetische retinopathie
- Maculaire degeneratie
- Glaucoom of groene staar

Hou in gedachten dat op medisch gebied klinische gegevens ontbreken om vast te stellen dat dit betrekking heeft op een echt tegenargument, en dat voorzichtigheid vereist is bij de behandeling van lichttherapie. Als u last heeft van de hierboven genoemde aandoeningen, raden wij u in ieder geval aan een medische opinie te vragen voordat u aan lichttherapie begint.

Lichttherapie wordt vaak ten onrechte vergeleken met het opnemen van vitamine D.

Vitamine D wordt opgenomen door cellen in de huid wanneer deze in contact komen met UVB en UVA stralen,  die in natuurlijk zonlicht voorkomen. Een lichttherapielamp, als het gecertificeerd is, geeft een licht uit waarvan het spectrum volledig ultraviolet is.

 

Lichttherapie Lamp

Hoe kies je een lichttherapie lamp en wat zijn hun voordelen? Het is soms moeilijk om een ​​lamp te kiezen. Wij zullen u helpen bij uw keuze.

 • Verschillende lichttherapielampen
 • Ontdek hoe u uw lichttherapielamp kunt kiezen
 • Ontdek de verschillen tussen een lichttherapielamp en een zonsopgangsimulator

Indicatie

Lichttherapie voor seizoensgebonden depressie, voor gezonde nachtrust, 's nachts werken en jetlag.

 • Behandel slaapproblemen met lichttherapie
 • Ontdek hoe je jetlag behandelt met lichttherapie
 • Ontdek hoe je de slaap kunt verbeteren door 's nachts te werken met lichttherapie
Lichttherapie is een basisbehandeling voor problemen met de slaapcyclus en slapeloosheid. Het kan de kwaliteit van de slaap herstellen.
 
Jetlag is het gevolg van het snel overschrijden van meerdere tijdzones. Lichttherapie stelt de biologische klok opnieuw af.
 
Nachtwerk, ploegendiensten of onregelmatige werktijden beinvloeden veel mensen. Lichttherapie verbetert slaap en dus het welzijn van de werknemer.
Lees meer
Toon 1 - 1 van 1